Search

Može li puder ili hidratantna krema s SPFom biti dovoljna zaštita?

Može li puder ili hidratantna krema s SPFom biti dovoljna zaštita?

Tekst: Kristina Mikulić

Image: Instagram Luna Valas

Niste jedini ako zazirete od svakodnevnog nošenja kreme sa zaštitnim faktorom. Začepljene pore, nepoželjan sjaj kože i ljepljiv osjećaji mnoge odbija od ove zdrave navike. S druge strane, na izbor imamo mnoge tekuće pudere ili pudere u prahu sa zaštitnim faktorom koje rado nanosimo, kao i hidratantne kreme koje sve češće broje visoku SPF 30 zaštitu. Nažalost svih nas, odgovor je - ne!

Problem se krije u količini proizvoda. Bilo da pričamo o kremi ili puderu, činjenica je da u prosjeku ne nanosimo adekvatnu količinu da bi ostvarili istu visinu zaštite navedenu na pakiranju proizvoda. Iz istog razloga dermatolozi uglavnom preporučuju da nanosimo kreme sa zaštitnim faktorom 50, jer znaju da ćemo staviti jedva suvišnu količinu, s kojom nećemo zadovoljiti SPF 50 razinu zaštite, no možda 30 hoćemo.

Među skincare zajednicom dva videa na sličnu temu, potaknula su jako puno razgovora proteklog tjedna. Dermatologinja Claudia Christin je pokazala UV kamerom razliku SPF zaštite koju ostvarimo kod nanošenja hidratantne kreme s SPF-om 30 i kreme za zaštitu od sunca s SPF-om 30. Iako je riječ o istoj razini zaštite, hidratantna krema štiti manje. Kako? Većina ljudi ju neće nanijeti u jednakoj količini kao što bi nanijeli kremu za zaštitu od sunca. Želimo li ostvariti s hidratantnom kremom razinu zaštite koja piše na pakiranju, potrebno je nanijeti znatno veću količinu hidratantne kreme. Tada je problem uglavnom riješen. A što s puderom - tekućim ili u prahu?

S puderima je ipak druga priča. Kad bi nanijeli potrebu količinu tekućeg ili pudera u prahu da bi zadovoljili ispravnu razinu SPF zaštite, izgledali bi kao masna kugla ili kao oompa loompa.

Puderi u prahu s SPF zaštitom, možemo koristiti kroz dan za obnavljanje ukoliko kao bazu imamo hidratantu kremu s visokim SPF-om i/li kremu sa zaštitnim faktorom. No za potrebe demonstracije, najbolje je pogledati ovaj video:

Related articles

Buro 24/7 Selection

više