Search

Ove stvari trebate znati ako želite kosu poput Francuskinja

Ove stvari trebate znati ako želite kosu poput Francuskinja

Tekst: BURO.

I dalje podliježemo kolektivnoj opsesiji Francuskinjama i nemamo nikakav problem da to i priznamo. Već smo apsolvirali da za u njihovom izgledu - pored samopouzdanja - veliku ulogu igraju i neka univerzalna ali opet svakom prilagodljiva pravila, kao i to da se itekako trude iako ne žele da u to (po)vjerujemo. Pa, ako želite kosu u njihovom stilu, pažljivo čitajte i zaputite se svom frizeru.

Način šišanja

Prva i najvažnija zapovijed je: mekoća. Na glavi jedne Francuskinje danas nećete nikada vidjeti oštre geometrijske linije, čak ni kada je u pitanju paž frizura. Umjesto toga, pramenovi se pretapaju jedni u druge, tekstura je vidljiva i posebno izražena na vrhovima. Boho, poetično i, da, meko.

Jedna frizura koja je uvijek posebno popularna (da ne kažemo obavezna) je varijacija na temu tzv shaga: izrazito stepenasto ošišana frizura sa šiškama koja dobro stoji svakom tipu kose, bilo da je ravna, valovita ili kovrčava zato što se može prilagoditi i kosi i obliku lica na bezbroj načina. Francuskinje vole da im kosa uvijek izgleda spontano.

Ispeglana kosa? Nikako.

Koliko spontano, pitate se? Prava mjera je da izgleda kao da se osušila sama bez pomoći fena i četke. Dakle, još jedna od stvari na koju možete zaboraviti jest potpuno ravna kosa, bilo da je ispeglana ili fenirana. Umjesto toga, potrudite se da vam kosa stalno izgleda meko, da se kreće, da istaknete njenu prirodnu strukturu - ili bar ono što želite da ljudi misle da vam je prirodna struktura. Svi pomalo lažu, pa i Francuskinje, i iza njihovog izgleda stoje ozbiljne i promišljene taktike, kao i rituali ma koliko se trudile da nas uvjere da su se samo iskotrljale iz kreveta i razvezale svoje neuredne punđe. Najveći grijeh nije potrošiti vrijeme na kosu, već izgledati kao da ste potrošili vrijeme na kosu.

Prirodna boja

Umjesto ravnomjernih pramenova, ili (naizgled) jedne boje, Francuskinje svoju kosu obično boje tzv. free hand tehnikom, uvijek kod vrhunskih stručnjaka, razumije se. Korijen je uvijek tamniji, sami vrhovi svjetliji ali ne tako da se razlika jasno vidi već da se pitate da li su im ti tragovi svjetlije boje s posljednjeg ljetovanja ili iz salona. Iz tog razloga, tehnike posvjetljivanja ni ne koriste na isti način u toku cijele godine i kao đavo od tamjana bježe od tankih ravnomjernih pramenova.

Šiške

Od Jeanne Damas pa sve Violette Serrat, šiške su nekako uvijek tu. Kako im polazi za rukom da te šiške uvijek padaju baš tako kako padaju? Pa, ključ je u tome da vrhovi šiški uvijek moraju biti znalački istanjeni i ne smiju imati nikakvih oštrih linija, te treba mekano (opet ta riječ) uokviriti lice i stopiti se s ostatkom kose.

Kako je osušiti

Francuskinje ne vole ispeglanu kosu ali to ne znači da ne koriste peglu - samo je koriste za pravljenje valova. Kad god je to moguće, kosu suše prirodno, a zatim se pozabave dotjerivanjem njene teksture za što su odlične pegle, ali i pletenice i punđe uz, naravno, pažljivo odabrane proizvode za stiliziranje.

Kada je riječ upravo o njima, sve što radi na isticanju teksture je dobrodošlo. Hoće li vaš izbor pasti na neko od kultnih multiuse ulja, kreme ili sprejeve sa slanom vodom zavisi od toga i kakva vam je kosa i koji efekt želite. Izbjegavajte proizvode koji će otežati kosu i učiniti je suviše svilenkastom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više