Search

Bajkovita kuća Hansa Christiana Andersena koja vraća u djetinjstvo!

Bajkovita kuća Hansa Christiana Andersena koja vraća u djetinjstvo!

Tekst: Lucija Vogrinc

Bajke i priče su dio našeg odrastanja te u nama razvijaju kreativnost i maštu. I baš zato što su ispunile naše djetinjstvo, bajke često služe kao inspiracija u filmskoj i plesnoj umjetnosti, arhitekturi, dizajnu, modi te u raznim drugim područjima. Tako je nastao novi muzej u danskom gradu Odenseu pod nazivom „ Kuća Hansa Christiana Andersena“. Ovaj projekt daje počast spomenutom danskom piscu čijih se priča rado prisjećamo. Ako ste sanjar i želite uroniti u svijet koji odiše bajkovitošću, mističnošću i elegancijom, svakako posjetite ovaj čarobni muzej!

 

Bajkovita kuća Hansa Christiana Andersena koja vraća u djetinjstvo! (фото 1)

 

 

Muzej „Kuća Hansa Christiana Andersena“ napokon je otvorio svoja vrata za posjetitelje. Iza ove bajkovite arhitekture stoji poznati japanski arhitektonski majstor Kengo Kuma. Inspiracija za projekt bila je Andersenova vrlo poznata bajka „The Tinderbox“ u kojoj drvo otkriva podzemni svijet te se pred promatračem magično otkrivaju nove perspektive. Arhitekt Kengo Kuma objasnio je da ideja iza arhitektonskog dizajna nalikuje na Andersenovu metodu gdje se mali svijet iznenada širi u veliki svemir u kojem nema hijerarhijskog poretka i definiranog smjera. Sukladno tome, muzej će svojim posjetiteljima pružiti nezaboravno iskustvo puno zagonetki, mašte i čarobnih avantura.

 

Bajkovita kuća Hansa Christiana Andersena koja vraća u djetinjstvo! (фото 2)
Bajkovita kuća Hansa Christiana Andersena koja vraća u djetinjstvo! (фото 3)

 

Ovaj muzejski projekt pokriva područje od 5600 četvornih metara, a rampa duga 110 metara vodi posjetitelje kroz muzej, odnosno kroz različite dvorane koje su povezane s Andersenovim pričama i životom. Kengo Kuma želio je što vjernije dočarati Andersenov književni svemir pa je kombinacijom arhitekture, zvuka, svjetla i vizualnih prikaza dvorana kreirao cjeloviti umjetnički doživljaj. Svaki će posjetitelj hodajući kroz muzej neprestano otkrivati nove bajkovite prikaze. U muzeju se nalazi i centar za obrazovanje i učenje za djecu što zaokružuje cijeli doživljaj.

 

Bajkovita kuća Hansa Christiana Andersena koja vraća u djetinjstvo! (фото 4)
Bajkovita kuća Hansa Christiana Andersena koja vraća u djetinjstvo! (фото 5)

 

Osim unutrašnjosti muzeja, ono što će svakome oduzeti dah je magičan vrt koji okružuje muzej. Ova zelena oaza daje dodatnu notu čarolije svojim bogatom i divljom prirodom. Muzejski krajobraz sastoji se od visokih živica, vijugavih staza, gustih i tamnih vrtova s nakrivljenim jelkama te onih svijetlih i osunčanih vrtova u kojima rastu veliki, bujni cvjetovi. Prizor je zaista kao iz bajke! 

 

 

Bajkovita kuća Hansa Christiana Andersena koja vraća u djetinjstvo! (фото 6)

 

 

Ovaj projekt je uspješno odrazio bit rada Hansa Christiana Andersena zajedno u arhitektonskom i krajobraznom obliku. Ako ćete ikada posjetiti Odense, rodni grad spomenutog pisca, ne zaboravite obići ovaj muzej jer vas čeka čarobno iskustvo!

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više