Search

Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo

Tekst: Tina Kovačiček

Nakon pune dvije godine, konačno smo dočekali datume kada će se manifestacije početi događati, a mi izlaziti po dozu umjetnosti i društvenosti, kojih smo se itekako zaželjeli. Na domaćem terenu svoj veliki povratak u život najavio je Festival svjetla u kojem Zagreb uživa sve do kraja ovog vikenda, 20. ožujka na brojnim lokacijama Gornjeg i Donjeg grada. Ovaj melem za oči u goste nam je doveo i međunarodno poznate umjetnika iz Berlina i Sarajeva, uz sve genijalne instalacije iz Hrvatske. Svakako obiđite te 32 lokacije tijekom vikenda.

Na stare lokacije vraća se i ZagrebDox! Nakon dvije izazovne godine, privremenog premještanja u nove termine i nove (stare) prostore, ZagrebDox u svoju punoljetnost ulazi od 3. do 10. travnja, vraćajući se u prostor kina Kaptol Boutique Cinema.

Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo (фото 1)

Tridesetak ostvarenja ogledat će se u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji natjecateljskog programa ZagrebDoxa, dok su ostali filmovi razmješteni po službenim programima kao što su Biografski dox, Majstori doxa, Teen Dox te uvijek popularnim programima Kontroverzni dox i Stanje stvari. Natjecateljski program donosi brojne filmove prepoznate na festivalima diljem svijeta: A Night of Knowing Nothing debitantski je film redateljice Payal Kapadia koji kroz formu pisama progovara o zabranjenoj ljubavi dvoje studenata iz Indije razdvojenih zbog pripadnosti različitim kastama. Propitujući pojam “kineskog sna” danas te istražujući kapitalističku hiperproizvodnju i paradoks napretka, u Kinu nas vodi film Ascension američke autorice Jessice Kingdon, dokumentarac nominiran za nagradu Oscar te najbolji dokumentarac Filmskog festivala Tribeca. U najopasniji kamp Islamske države (ISIS-a) na Bliskom istoku vodi nas potresan višestruko nagrađivani švedski dokumentarac Sabaya redatelja Hogira Hirorija. Ovo su samo neki do filmova koji nas čekaju na ovogodišnjem Doxu koje uskoro gledamo u Zagrebu.

Vraća se Bijenale u Veneciju

59. Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti održat će se od 23. travnja do 27. studenog, a kustosica je Cecilia Alemani. “Kao prva Talijanka na ovoj poziciji, namjeravam dati glas umjetnicima za stvaranje jedinstvenih projekata koji odražavaju njihove vizije i naše društvo”, izjavila je Alemani povodom Bijenala čija je tema ove godine „The Milk of Dreams“. Hrvatsku ću na Bijenalu predstavljati projekt Bez naziva (Hrvatski paviljon), 2022. autora Tome Savića-Gecana.

Miart u Milanu

Veliki međunarodni sajam suvremene umjetnosti odvija se u Milanu, a ove su godine za taj događaj zakazani datumi od 1. do 3. travnja. Ako stignete, svakako ga posjetite jer će miart prvi puta ugostiti galerije koje predstavljaju suvremenu umjetnost u njenoj najstrožoj interpretaciji, kao i galerije s radovima nastalim prije 2000. godine, širokim izborom radova majstora moderne umjetnosti do najnovijih imena.

Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo (фото 2)

Klimt u Galeriji Klovićevi dvori

Izložbeni projekt „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“ autorice Deborah Pustišek Antić, više kustosice Muzeja Grada Rijeke, prezentiran je riječkoj publici 29. travnja 2021. godine u Palači šećera. Izložba, idejno začeta još 2014. godine, tako je postala jedan od ključnih trenutaka projekta Rijeka EPK 2020. Ova jedinstvena izložba publici je približila rane radove jednog od najslavnijih umjetnika svih vremena: Gustava Klimta. Sada ta izložba dolazi u Zagreb i možete ju pogledati od 12. travnja do 26. lipnja u Galeriji Klovićevi dvori.

Po dozu renesanse u Firencu

Počevši od 19. ožujka, Fondazione Palazzo Strozzi i Musei del Bargello ugostit će izložbu „Donatello, The Renaissance“. Ovaj povijesni trenutak koji se događa jednom u životu, želi rekonstruirati izvanrednu karijeru jednog od najvažnijih i najutjecajnijih majstora talijanske umjetnosti svih vremena, suprotstavljajući njegov rad remek-djelima drugih talijanskih renesansnih majstora kao što su Brunelleschi, Masaccio, Andrea Mantegna, Giovanni Bellini, Raphael i Michelangelo.

Muzej grada Zagreba priprema izložbu posvećenu koferima

Ovog lipnja, povodom 100. godišnjice osnutka tvornice i sjećanja na Gatija, Muzej grada Zagreba pokreće izložbu „Sljeme – prva tvornica kofera i kožne galanterije“. Samuel Gati bio je austrougarski majstor i vodio je tvornicu za izradu kovčega pod imenom Sljeme, a nalazila se u Medulićevoj 12. Gati je uspio tvrtku dovesti do nekoliko stotina zaposlenika te plasirati kovčege, torbe i rukavice od kože po svim europskim metropolama. Uskoro je to postala najveća tvornica za izradu kovčega u Jugoslaviji. Kraljevska obitelj je također angažirala tvrtku 1930. godine kao kraljevskog dvorskog dobavljača. Posjetitelji će kroz izložbu upoznati najznačajnijeg proizvođača kofera i kožne galanterije u razdoblju između dva svjetska rata, koji danas djeluje pod nazivom Sljeme Autokoffer i proizvodi luksuzne kožnate rukavice za vožnju. Autorica izložbe je Maja Arčabić.

Tate Modern vas zove u London na nekoliko odličnih izložbi

Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo (фото 3)
Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo (фото 4)
Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo (фото 5)

Trenutno možete pogledati odličnu izložbu „Surrealism Beyond Borders“, različitih umjetnika koji daju svoju viziju nadrealizma izvan fokusa usmjerenog na Pariz 1920-ih. Skupna izložba uključuje radove iz cijelog svijeta i traje pet desetljeća, a možete ju pogledati do 29. kolovoza. Nježne skulpture od gipsa Marije Bartuszove bit će postavljene od 21. rujna pa sve do travnja 2023. Objedinjujući mnoga djela rijetko izlagana u Velikoj Britaniji, ova anketna izložba će istaknuti apstraktne skulpture slovačke umjetnice inspirirane svijetom prirode. Krajem godine, 17. studenog otvara se izložba sjajne poljske umjetnice Marine Abakanowicz koja je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća stvorila radikalne skulpture od tkanine. Bile su mekane, dvosmislene i organske; visoka djela koja su visjela sa stropa i uvela novi oblik instalacije. Postale su poznate kao Abakanci. Ova izložba predstavlja rijetku priliku za istraživanje izvanrednog djela.

Na proljeće se otvara Park skulptura pored Edinburgha

Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo (фото 6)

Nakon zimskog sna, Jupiter Artland, suvremeni park skulptura i umjetnička galerija ponovno „otvara“ svoje zelene livade umjetnosti. Tracey Emin nastavlja svoje istraživanje tuge, želje i ljubavi među galerijskim prostorima i šumom škotskog parka. Središnja točka izložbe bit će velika brončana skulptura „I Lay Here For You“, uvećana od glinene makete koju je Emin ručno oblikovala i koja nosi taktilnu prisutnost umjetnikovog formativnog oblikovanja te prikazuje žensku figuru koja leži na podu šume, u trenutku požude ili očaja.

36. Salon mladih u Zagrebu

Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo (фото 7)

Presjek scene nadolazeće generacije vizualnih umjetnika svake nam godine najbolje predstavi iščekivani Salon mladih, ove godine 36. po redu, održat će se od 20. travnja do 19. lipnja, u Meštrovićevom i Francuskom paviljonu te brojnim drugim lokacijama. Ovogodišnji koncept „Paraziti“ potpisuje kustoski kolektiv KUĆĆA koji čine Jurica Mlinarec, Klara Petrović i Luja Šimunović. Riječima autora glavnog koncepta, 36. salon mladih želi "okupiti parazite, nametljivce, štetočine i gnjavatore kao goste, kao uljeze i kao domaćine koji svjesnim, umjetničkim postupcima prodiru u postojeće strukture i istražuju nove sustave".

U Parizu se uvijek priprema nešto dobro

Do 20. lipnja u pariškom Centru Pompidou možete pogledati fantastičnu monografsku izložbu posvećenu glavnoj osobi suvremene američke skulpture Charlesu Rayu. Također, od 11. svibnja pa do 5. rujna tamo ćete moći pogledati odličnu izložbu posvećenu njemačkom ekspresionizmu pod imenom „Germany / The 1920s / New Objectivity / August Sander“. Ova izložba o umjetnosti i kulturi Neue Sachlichkeit (Nova objektivnost) u Njemačkoj prvi je pregled ovog umjetničkog trenda predstavljen u Francuskoj. Osim slikarstva i fotografije, projekt spaja arhitekturu, dizajn, film, kazalište, književnost i glazbu.

Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo (фото 8)

U Dubrovniku su ponovno Dubrovačke ljetne igre

Dubrovačke ljetne igre održat će se ove godine 73. put, od 10. srpnja do 25. kolovoza, te tijekom 47 festivalskih dana publici predstaviti pomno odabrani program koji objedinjuje najkvalitetnije hrvatske i inozemne umjetnike, vlastitu produkciju i vrhunska gostovanja. Prema riječima Saše Božića, pomoćnika intendantice za dramski program "Igre će kroz istraživanje fenomena strasti propitivati pojedinca i njegov odnos prema društvu, kao i načine kako kroz strasti poniremo u sebe ili dotičemo druge.“ Najavljene su dvije dramske premijere „Ljubovnici“ i „Krvava svadba“ dok reprizni dramski program uključuje nagrađivanog Magellijevog „Hamleta na Lovrjencu“; prošlogodišnju uspješnicu „Glava lava“ Ivana Salečića u režiji Aide Bukvić nagrađenu Orlandom za predstavu u cjelini, te kundurice "Maru i Katu" na Kazermi, autorski projekt Saše Božića u suradnji s glumicama Natašom Dangubić i Doris Šarić Kukuljica. Nastavlja se i suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Zagreba, koje će u parku Gradac gostovati s predstavom „Genijalna prijateljica“ u režiji Marine Pejnović.

Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo (фото 9)

Otvara se novi muzej u Oslu

Nacionalni muzej u Oslu trebao bi biti najveća skandinavska umjetnička institucija nakon otvorenja u lipnju. S više od 150 umjetnika i kolektiva, „I Call It Art” bit će jedna od inauguracijskih izložbi dugo očekivane norveške institucije. Ovaj pregled prikazuje suvremenu umjetnost u Norveškoj, postavljajući prastaro pitanje „Što je dobra umjetnost?“. Na to odgovara predstavljanjem nedavnih radova iz Norveške, od slika i instalacija do video radova koji su odabrani putem javnog poziva.

Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo (фото 10)

Documenta kao ljetni izlet u Njemačku

Ovogodišnju 15. documentu, izložbu suvremene umjetnosti u njemačkom gradu Kasselu kurira Ruangrupa, kolektiv umjetnika i kreativaca iz Jakarte, Indonezija. Datumi održavanja izložbi su 18. lipnja do 25. rujna, a documenta je poznata po drugačijem opuštenijem pristupu predstavljanja. „Za dokumentu petnaest, usredotočit ćemo se na umjetničke prakse koje ovise o akumulaciji vrijednosti u vremenu, znanju i širenju. Kako možemo ulagati u takve vrste praksi? Što znači ulaganje?“ Kustosi već sada drugačije razmišljaju o tome što bi izložba trebala učiniti za javnost: objavili su svoj prvi popis umjetnika u lokalnom časopisu za beskućnike.

Kulturni vodič za 2022., sve čemu se veselimo (фото 11)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više