Search

Probijanje granica: Dokumentarac o atletičarki Sha'Carri Richardson koji je producirao Virgil Abloh

Probijanje granica: Dokumentarac o atletičarki Sha'Carri Richardson koji je producirao Virgil Abloh

Tekst: BURO.

Ona je 21-godišnja američka atletičarka. U travnju 2021. godine postala je šesta najbrža žena u povijesti s rezultatom od 10.72 sekundi na 100 metara. Ona je Sha'Carri Richardson i uskoro izlazi dokumentarni film o njoj, za čiju produkciju je zaslužan Virgil Abloh.

Svijet je bio impresioniran ovom mladom djevojkom, njenim talentom i trudom, ali i izgledom s obzirom na to da uvijek ima nadograđene nokte, trepavice i kosu. Ova sprinterica smatrala se glavnom favoritkinjom za zlatnu medalju u Tokiju, dok nije bila diskvalificirana na mjesec dana prije početka Olimpijade. Naime, Richardson je neposredno nakon američkog prvenstva i kvalifikacija, gdje je osvojila prvo mjesto, bila pozitivna na marihuanu. Bilo joj je zabranjeno, od američke Antidoping agencije, da se natječe mjesec dana i poništena joj je pobjeda kojom se kvalificirala. Iako je tridesetodnevna suspenzija tehnički završila tijekom tokijskih Olimpijskih igara, Američko atletsko udruženje odlučilo je da je ne uvrsti u svoj tim. Ovo je pokrenulo, čini se vječitu, raspravu o zabrani upotrebe marihuane u olimpijskim sportovima.

Probijanje granica: Dokumentarac o atletičarki Sha'Carri Richardson koji je producirao Virgil Abloh (фото 1)

Upravo je to tema nadolazećeg mini dokumentarnog filma, pod nazivom "Sub Eleven Seconds." U pitanju je intimni pogled na cjelokupni proces, od diskvalifikacije do smrti njene majke u lipnju prošle godine, vijesti za koju je saznala od novinara i koja ju je dovela do emotivnog kraha. "Sub Eleven Seconds" obrađuje temu razmišljanja o vremenu, gubitku i nadi, te je poetsko oslikavanje pohoda Sha'Carri Richardson na kvalifikacije za Olimpijadu.

Richardson je rođena 2000. godine u Dallasu, Teksasu. Odgajala ju je baka, a još kao tinejdžerka je osvajala brojne medalje. Studira na Državnom univerzitetu Louisiane. Na istom je samo napredovala u sprintu, a ostalo je povijest. Otvoreno se outala kao lezbijka na društvenim mrežama.

Kratki dokumentarac o Sha'Carri režirao je Bafic, a izvršni producent bio je pokojni Virgil Abloh. Film je premijeru imao nedavno na Sundance festivalu. Uz kupljenu ulaznicu, film se može pogledati na Sundace platformi do 30. siječnja, ali se iskreno nadamo da ćemo moći pogledati ga i na ovogodišnjem Festivalu autorskog filma u Beogradu.

"Vrijeme je moj blagoslov i moje prokletstvo", rekla je jedna od najbržih žena na svijetu u spomenutom traileru. "Na stazi, ja sam blagoslovena što mogu trčati brzo. Ali van staze, vrijeme me je prevarilo. Ne znaš kada ti nešto ili netko može biti oduzet. Svi imamo različite borbe. Ali da stavim masku, da moram ići pred svijet i staviti masku i sakriti svoju bol, kao, tko si ti? Tko sam ja da ti kažem kako da se nosiš s boli ili s borbom koju nikada do sada niste vodili?", izjavila je američka atletičarka.

"Izvinjavam se zbog činjenice što nisam znala kako da kontroliram svoje emocije ili da se nosim s njima tijekom tog perioda. Nemojte me osuđivati. Ja sam samo ljudsko biće... Jednostavno se dogodilo da malo brže trčim."

Pored probijanja trkačkih rekorda, Richardson je poznata i po tome da se natječe u kompletno glamuroznom stylingu. Perika, dugački nadograđeni nokti optočeni dijamantima i nadograđene trepavice - iako odbija biti definirana ovakvim izgledom. "Bez obzira na to koja je boja moje kose, koliko su mi dugački nokti, koliko sam iskrena, moj talent priča sam za sebe. Kada izađem na stazu, nije bitno kako izgledam ili koje boje je moja koža. Ako mogu to napraviti, napravit ću- talent govori sam za sebe."

Ovaj, skandal prodrmao je cijelu Ameriku, ne samo na sportskom nivou, već i na nivou Bijele kuće. Predsjednik SAD-a Joe Biden je doveo u pitanje aktualni zakon, mada nije spominjao njegovu izmjenu. „Pravila su pravila. Svatko zna koja su pravila kad ulazi u ovo", rekao je Biden. „I američka Antidoping agencija, tijelo u SAD-u koje sprovodi propise Svjetske antidoping agencije, saopćila je „vrijeme je da se preispita ovo pitanje."

Svakako ju je ova zabrana natjecanja i cjelokupna situacija izbacila iz kolosjeka, te je utrku Prefontaine classic, u kolovozu prošle godine, završila posljednja, s vremenom od 11 sekundi i 14 milisekundi na 100 metara. Ipak, ovo je nije moralno zaustavilo, te je jesenas izjavila da će na Olimpijadi u Parizu 2024. godine napraviti povijest. Želimo joj svu sreću!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više