Search

Što je social jet lag i kako ga prevladati?

Tekst: BURO.

Obilne trpeze, pokoja čaša vina više, odlazak u krevet u sitne sate - jasno je da ovo opuštanje dolazi na naplatu. (Slažemo se, baš nije fer.) Praznici su prošli, vratili ste se na posao, ali se osjećate umorno, razdražljivo i generalno niste baš bili spremni za povratak? Znanstvenici su uz vas, jer nije u pitanju samo onaj mučni, neobjašnjivi osjećaj kad se treba vratiti radnim obavezama. Sve i da ste izbjegli let avionom i ušuškavali se u toplini svog doma, vrlo je moguće da su se zone pomiješale i social jet lag umiješao prste u vašu svakodnevicu.

U PITANJU JE KAŠNJENJE PRIRODNOG SATA ZA SPAVANJE KOJE NASTAJE KADA OSTANETE BUDNI DO KASNO NAVEČER (IZ BILO KOJIH RAZLOGA), A ZATIM SPAVATE DA BISTE NADOKNADILI POTRAĆENE SATE. OVA PRAKSA DONOSI VIŠE ŠTETE NEGO KORISTI, JER VAM NEĆE VAM POMOĆI DA SE OSJEĆATE ODMORNIJE: NAŠ UNUTRAŠNJI SAT SE VIŠE PLAŠI PROMJENA NAVIKA NEGO KRAĆE NOĆI.

 

Kao što vidite, social jet se lag vrlo lako može zakačiti kao produžetak burnog vikenda, dakle nije vezan nužno za praznike. Ciklus spavanja i buđenja biva poremećen konstantno modificiranim rutinama. Loše navike se tiho ušuljaju u naše svakodnevice, mjeseci prolaze, one se učvršćuju da bismo na kraju shvatili da smo neke godinama gradili (ne)svjesno. Kvalitetan san ima ogroman utjecaj na naše ukupno blagostanje. Ako niste sigurni postoje li greške u vašoj unutrašnjoj zoni, odgovorite sebi na ova tri pitanja. 1. Jeste li najaktivniji popodne? 2. Jeste li skloni tome da idete u krevet kasno navečer? 3. Da li se ujutro budite umorni i nevoljni? Ako su odgovori potvrdni, vrlo je vjerojatno da patite od social jet laga. Osnovno pitanje koje se postavlja jest: Kako uravnotežiti ciklus spavanja?

 

Ugasite mobitel barem pola sata prije odlazska na spavanje. Ovu rečenicu ste vjerojatno pročitali bezbroj puta, ALI TO SAMO GOVORI KOLIKO JE KORISNA, IAKO SVI OD NJE UPORNO OKREĆEMO GLAVU. JEZIKOM znanosti: Takozvano „plavo svjetlo“ koje emitiraju SVI elektronički uređaji, moraju se isključiti prije spavanja kako bi se potaknuo SAN. Ako vjerujete da vam skrolanje pomaže da se opustite i bolje spavate, MORAMO VAS RAZOČARATI, GRIJEŠITE. SlIJedi još jedna rečenica koju ste također pročitali masu puta, ali moramo je ponoviti: fizička aktivnost, pa i šetnja od pola sata dnevno donosi ogromne benefite našem tIJelu. Tko će mu pomoći ako ne mi? Pokušajte se svakog dana buditI u isto vrIJeme. Dodatno se preporučuje da ne konzumirate kofein 5-6 sati prIJe SPAVANJA kao i da izbjegavate večeru pred spavanje. Prilagodite jastuk i madrac vašim fizičkim karakteristikama i slobodno na ovu listu dodajte ono što vama odgovara.

 

Osoba s dobro postavljenim ritmom treba imati vrhunce energije ujutro oko 10 sati. Zatim ova energija opada tijekom ranog popodneva i konačno raste oko 18 sati. Poslije večere energija ponovo opada jer se naše tijelo sprema za spavanje. Sve što je potrebno jest da ga pažljivije osluškujemo.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više