Search

Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija

Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija

Cilj projekta je osigurati studentima smještaj, posebice onima nižeg socioekonomskog statusa

Tekst: BURO.

Image: Marko Banić,
Reroot

Osječki studentski kampus obogaćen je za još jedno posebno mjesto u kojem će studenti grada Osijeka provoditi najljepše studentske dane. Autor ovog velikog projekta je arhitektonska tvrtka NFO d.o.o., a nositelj je Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, javno visoko učilište koje ustrojava i izvodi znanstveno, umjetničko i razvojno istraživanje. Projekt je obuhvaćao izgradnju zgrade, infrastrukture i okoliša novog studentskog paviljona. S dodatnih 796 ležaja u paviljonu, projektom je ostvareno povećanje smještajnih kapaciteta za studente unutar kampusa, posebice za one studente koji su u nepovoljnijem položaju.

Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 1)
Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 2)
Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 3)
Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 4)

Cilj projekta je u visokom obrazovanju posvetiti posebnu pozornost socijalnoj dimenziji studiranja te povećanju udjela završnosti studija. U visokom je obrazovanju mala zastupljenost osoba nižeg socioekonomskog statusa pa se ovim projektom olakšao pristup studiju osobama u nepovoljnom položaju radi stvaranja uvjeta za sudjelovanje i uspješan završetak studija bez prepreka vezanih uz njihov društveni ili socijalni status. Također, olakšan je pristup visokom obrazovanju i studentima slabijeg imovinskog statusa kao i studentima s invaliditetom.

Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 5)
Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 6)

Nova zgrada studentskog paviljona povezana je toplom vezom (mostom) s postojećom zgradom studentskog doma što omogućuje komunikaciju stanara dviju zgrada i korištenje svih zajedničkih sadržaja. Posebno se vodila briga o studentima s invaliditetom kojima je omogućen pristup i komunikacija svim sadržajima nove, ali i postojeće zgrade. Projektom je uređen cijeli blok studentskog smještaja u sveučilišnom kampusu, izgrađen je Studentski trg, uređen je okoliš između zgrada te je osiguran dovoljan broj parkirališnih mjesta na Sjevernom parkiralištu čija je izgradnja također financirana bespovratnim sredstvima Europske unije.

Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 7)
Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 8)
Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 9)
Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 10)

Izduženi volumen zadanoga formata prekrojen je u četiri „samostojeće“ cjeline studentskih soba "utopljene" u javne prostore. Pukotine koje su nastale među formiranim volumenima studentskih soba ispunjene su preostalim, javnim sadržajima doma – komunikacijama, blagovaonicama, dnevnim boravcima i učionicama, kroz koje snopovi svjetla dopiru do hodnika, presjecajući ga na prostorne sekvence koje mu daju dinamiku. Dinamika zatvorenih i otvorenih prostora postavljena je u odnosu na pročelja susjednih zgrada, pješačkih tokova te vizura kampusa; studentski trg, prilaz s Vukovarske ulice, parking te centralni prostor kampusa s menzom u svojem žarištu.

Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 11)

Osim što će postati dom brojnim studentima, zgrada je i energetski učinkovita što je postignuto uporabom ekoloških materijala i korištenjem obnovljivih izvora energije. Primjerice, pročelje je izvedeno energetski učinkovitom ventiliranom fasadom sa završnom oblogom vlaknocementnim pločama, a na krovu i unutar staklenih fasada objekta izvedena je sunčana elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe. Rasvjeta paviljona ugrađena je s energetski učinkovitim svjetiljkama LED izvora svjetlosti, a građevina također posjeduje posebnu odvodnju za prikupljanje kišnice.

Osijek je dobio suvremeni studentski paviljon s potpisom NFO studija (фото 12)

Ovaj novi paviljon predstavlja još jedan uspješan projekt u gradu Osijeku koji se sve više razvija u pravi, suvremeni studentski grad. Studenti će svoje najljepše dane provesti u modernom i proaktivnom kampusu!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više