Search

Sobne biljke koje pročišćavaju zrak, a odlične su u dekoraciji interijera!

Tekst: BURO.

Image: Instagram

Dolazak proljeća u kojem se svaka biljka budi, potiče i nas da svoj prostor uljepšamo zelenilom. Sobne biljke su savršen detalj za svaku spavaću sobu ili dnevni boravak jer idealno služe kao dekoracija, a daju prostoriji prozračnost i svježinu. Danas postoji mali milijun sobnih biljaka pa ponekad ne znamo odlučiti koja je najbolja za nas. Zašto onda ne bismo izabrali one biljke koje pozitivno utječu na naše zdravlje? Za vas smo izdvojili biljke koje pročišćavaju zrak i samim time poboljšavaju našu kvalitetu života u zatvorenim prostorijama, a prekrasnog su izgleda i savršeno stvorene za dekoriranje!

Zeleni ljiljan ili biljka pauk

Zeleni ljiljan je biljka koja je odlična za sve početnike, a također je i dobar izbor ako imate kućne ljubimce jer je ova biljka jedna od netoksičnih biljaka za životinje. Zeleni ljiljan uspješno eliminira ksilen i etilbenzen iz prostorije, a usto čisti zrak i od formaldehida te ugljičnog monoksida. Ova biljka raste brzo i izgleda odlično izgleda u visećim košarama. Postoji čak 200 različitih vrsta zelenog ljiljana, a neke čak imaju i lijepe bijele cvjetove. Ova biljka ne zahtijeva puno naše pažnje, već ju je potrebno samo zalijevati 1-2 puta tjedno.

Sobne biljke koje pročišćavaju zrak, a odlične su u dekoraciji interijera! (фото 1)

Bambus palma

Graciozni i zaobljeni listovi ove biljke izvrsno pročišćavaju zrak, a posebno su poznati po uklanjaju formaldehida i ksilena iz zraka. Bambus palma se svojim atraktivnim izgledom savršeno uklapa u svaki životni prostor. Ona zahtijeva redovito zalijevanje i dovoljno prostora jer može narasti i do tri metra. Potrebna joj je veća količina svjetla, ali ne trpi izravnu Sunčevu svjetlost što je čini odličnom sobnom biljkom. Mali savjet je da ostavite površinu tla da se malo osuši prije ponovnog zalijevanja.

Sobne biljke koje pročišćavaju zrak, a odlične su u dekoraciji interijera! (фото 2)
Sobne biljke koje pročišćavaju zrak, a odlične su u dekoraciji interijera! (фото 3)

Dracena ili Zmajevac

Ova prekrasna biljka vrlo je otporna i uspješno čisti zrak od štetnih tvari kao što su formaldehid, benzen, trikloretilen i ugljični dioksid. Zmajevac može narasti sve do stropa pa je idealna biljka za popunjavanje prostora i često se može vidjeti u uredima. Za rast potrebno joj je vlažno, ali ne natopljeno tlo jer ih previše vode ubija. Zmajevac voli dosta svjetlosti, ali nemojte držati na direktnom Suncu.

Sobne biljke koje pročišćavaju zrak, a odlične su u dekoraciji interijera! (фото 4)

Filodendron

Ove biljke su popularni izbor mnogih domova jer osim što svojim velikim i sjajnim listovima koji podižu izgled svake prostorije, ujedno su i odlični pročišćivači prostorija jer apsorbiraju formaldehid iz zraka. Ova su biljke također vrlo zahvalne za uzgoj jer ne zahtjevaju previše pažnje. Odgovara im svijetlo te topao i vlažan zrak, ali će uspijevati i na sjenovitom mjesto samo pripazite da se ne nalaze na propuhu.

Sobne biljke koje pročišćavaju zrak, a odlične su u dekoraciji interijera! (фото 5)
Sobne biljke koje pročišćavaju zrak, a odlične su u dekoraciji interijera! (фото 6)

Svekrvin jezik ili sabljica

Ako želite imati dobar san, ova je biljka idealna dekoracija za vašu spavaću sobu. Naime, sabljica je jedna od rijetkih biljaka koja ispušta kisik noću zbog čega ćete lakše disati dok spavate. Također, ova je biljka uspješno pročišćava zrak od formaldehida, benzena, trikloretilena, ksilena i toluena. Osim što poboljšava kvalitetu zraka, sabljica je idealna za popunjavanje kuteva u vašem domu zbog uspravnog, bujnog lišća. Ova biljka ne podnosi temperature niže od 10 stupnjeva, a preko ljeta zahtjeva češće zalijevanje dok ju je preko zime dovoljno zaliti jednom u nekoliko mjeseci.

Sobne biljke koje pročišćavaju zrak, a odlične su u dekoraciji interijera! (фото 7)
Sobne biljke koje pročišćavaju zrak, a odlične su u dekoraciji interijera! (фото 8)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više