Search

Znamo za dobar ženski retreat, evo zašto bi vam dobro došao u svibnju

Znamo za dobar ženski retreat, evo zašto bi vam dobro došao u svibnju

Održava se u jednom od najljepših istarskih hotela

Tekst: Tina Kovačiček

Image: San Canzian/ Unsplash

Živimo u doba kada smo jako često sami sebi na zadnjem mjestu. Bombardirani informacijama, rastrgani obavezama, a još k tome opterećeni silnim vizualima o savršenstvu koji stižu sa svih strana društvenih mreža, billboarda, televizije. Dok isporučimo sve što se od nas očekuje toga dana, nahranimo sva gladna usta, zadovoljimo tuđa očekivanja, malo će vremena ostati za nas. A ako i ostane, posegnut ćemo (najvjerojatnije) za Instagramom gdje će nas dočekati savršeno filtrirane životne situacije i lokacije. Zadnji čavao u lijes toga radnog dana. Šalu na stranu, kada ste se posljednji put posvetili sebi, i samo sebi, radeći nešto u čemu uživate, u miru i bez pritiska? Baš zato su u zadnje vrijeme, ok i malo duže od toga, retreatovi odnosno sve vrste “well-being odmora” sve učestaliji i sve omiljeniji oblik opuštanja. To je scenarij kada napuštate sve svoje obaveze, barem na tih nekoliko dana i posvećujete se sebi. U istarskom San Canzianu, a znamo koliko je tamo lijepo, od 5. do 8. svibnja održat će se retreat pod imenom Pearls of Life. Iza njega stoje tri žene; Petra Brzović, naša poznata i međunarodno tražena holistička terapeutkinja, Antonija Kolarić, organizatorica retreata i vlasnica turističke agencije te Mia Bastar, jedna od kreatorica i također organizatorica ovih ekskluzivnih radionica koja živi i radi u Švicarskoj.

Znamo za dobar ženski retreat, evo zašto bi vam dobro došao u svibnju (фото 1)

 

“Mi smo prvenstveno prijateljice, a potom poslovne žene. Sve tri se intenzivno bavimo sportom, a on nas je povezao i prošlo ljeto kad smo se našle kod Antonije u Bolu. Naime, Antonija sa suprugom vodi kite surfing školu u Bolu posljednjih dvadeset godina, a Mia i Petra koriste svaku priliku da dođu u Bol. S obzirom da sve tri puno putujemo i radimo po cijelom svijetu, ljeto i Bol su idealna prilika da se i družimo. Prošlo ljeto, negdje između žongliranja poslovima, surfanjem i djecom, sjele smo na kavu. Tokom te kave pričajući o poslu, planovima u narednoj poslovnoj godini i strasti koju sve tri imamo prema putovanjima, sportu i druženju, ali i izazovima s kojima se susrećemo kao žene, spontano, a istovremeno apsolutno sinkronizirano, došle smo na ideju da udružimo naše iskustvo, talente i specijalnosti koje svaka ima u svojoj domeni posla i kreiramo zajednički projekt. I tako je nastala ideja Pearls of Life”, govore mi o svom zajedničkom projektu i prvom izdanju ovog retreata.

 

Znamo za dobar ženski retreat, evo zašto bi vam dobro došao u svibnju (фото 2)

 

Petra Brzović, iskusna joga instruktorica i terapeutkinja, s mnogo već odrađenih sličnih retreat priča iza sebe, će voditi i ovaj. Upravo sam nju pitala zbog čega je baš danas važan trenutak koji posvećujemo samima sebi, trenutak kada se bavimo sobom?

“On je neophodan i presudan. Naime, i u normalnijim okolnostima briga za sebe je ključ dugoročnog zdravlja i optimalnog funkcioniranja jer nebriga o sebi će kad tad uzeti danak te će nas ili bolest ili životne situacije prisiliti da usporimo i posvetimo se sebi. Nažalost, prečesto se događa da žene zanemaruju sebe jer imaju previše obaveza, druge ljude o kojima brinu, a život se prebrzo odvija te je misao ‘još moram samo ovo obaviti’ stalno tu. Žene se jako lako poskliznu u žrvanj svakodnevnice prolongirajući brigu o sebi na neki kasniji trenutak. A nažalost uspore tek kad dobiju dijagnozu neke bolesti, ili čak i to ignoriraju okrećući se tabletama za spavanje, smirenje, energiju ili lijekovima nadajući se da time kupuju vrijeme, dok zapravo samo maskiraju simptome i znakove da nešto pod hitno moraju poduzeti. Kad tad će tijelo, um ili život kolabrirati, a tada bude jako teško, no ne i nemoguće vratiti se u stanje zdravlja i kvalitetnog i ispunjenog života.”

 

Znamo za dobar ženski retreat, evo zašto bi vam dobro došao u svibnju (фото 3)

 

Pearls of Life ima za cilj ponuditi ženama iz područja centralne i južne Europe, koje žive brzim i stresnim životom, nekoliko dana za vrijeme kojih se mogu povući, iscijeliti i osnažiti ženu u sebi, povezati se sa svojom mudrošću, ali i seksualnošću, slušati svoje tijelo i uživati u miru i tišini. I da, kao što se dosad već moglo isčitati, naglasak ovog retreata je na ženama, na ženskoj energiji i sinergiji.

 

Znamo za dobar ženski retreat, evo zašto bi vam dobro došao u svibnju (фото 4)

 

“Zbog modernog, ubrzanog ritma života i bezbroj uloga koje suvremena žena ima, žene gube sebe. Previše žena je nesretno, nezadovoljno, preopterećeno pa i bolesno te nam je stoga želja pomoći da to kolektivno ne postane još gore. Mi žene smo divna bića; mudre, intuitivne, nježne, a opet snažne i moćne i zaslužujemo dane koji nam dopuštaju da se povučemo od svakodnevnice i posvetimo sebi u društvu isto takvih divnih žena.” govore mi Antonija i Mia.

 

Znamo za dobar ženski retreat, evo zašto bi vam dobro došao u svibnju (фото 5)

 

Pearls of life retreat će u predviđena tri dana pored radionica, meditacije i joge ponuditi piknik, razne degustacije lokalnih delikatesa, lov na tartufe, ali i pustolovne aktivnosti koje cure još drže kao tajnu, jer žele da se polaznice retreata njima iznenade na licu mjesta. Ovaj mini aktivan odmor osmišljen je za opuštanje, s jednim jedinim ciljem: da stisnete pauzu!

 

Znamo za dobar ženski retreat, evo zašto bi vam dobro došao u svibnju (фото 6)

 

“Svaki dan je nužno uzeti vrijeme za pauzu i za sebe, kako bismo dugoročno mogle biti tu za druge. Na sreću, svaka od nas tri je to shvatila na vrijeme, kad nam je tijelo počelo govoriti da ako nastavimo u starom tempu neće biti dobro. Naime, tijelo uvijek savršeno pokazuje u kojem smo stanju i što nam je potrebno. No, rijetko koja od nas žena će na vrijeme osluhnuti te poruke tijela. Guramo se preko svojih granica pa tijelo umjesto da nam šapuće mora početi glasno pričati. Ako to ignoriramo, počet će vikati, a ako se i tad oglušimo - urlati. Tako dolazi do autoimunih bolesti, karcinoma i slično. Ne dođu te bolesti nenajvljeno nego smo mi iznevjerile sebe i svoje tijelo te se nismo slušale na vrijeme. No, svaka bolest ili raspad nekog segmenta života je blagoslov. To nam je prilika da napokon iscijelimo što trebamo kako bismo živjele život kakav želimo i zaslužujemo – zdrave, ispunjene, sretne, voljene.”

 

Znamo za dobar ženski retreat, evo zašto bi vam dobro došao u svibnju (фото 7)

 

Pitala sam ih i zašto su baš odabrale San Canzian kao idealnu lokaciju za takav tip odmora. “Obišle smo mnoga mjesta, ali kad smo stigle u San Canzian znale smo da je to to! Istog trena smo poslušale onaj glas unutra i odlučile da je to mjesto koje je savršeno za naš projekt.” Retreat je način da napunite baterije, da ojačate svoju žensku snagu i uz druženje u uskom krugu istomišljenica, uzemljite svoje misli. Tako nekako se osjećaju i same organizatorice. “Nakon ovakvog tipa retreata i mi same se osjećamo ispunjeno, zahvalno i s vjetrom u leđa za nove pothvate te vrste.”

A planovi za dalje?

“Što više ovakvih događaja i putovanja kojima pomažemo ženama da budu i slave ono što jesu – divne, moćne, nježne, krhe, one koje rađaju novi svijet.”

Više o retreat pronađite na www.pearlsoflife.ch

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više