Search

Elon Musk je postao najveći vlasnik Twittera

Elon Musk je postao najveći vlasnik Twittera

Elon Musk investirao u Twitter nakon što je izjavio da razmišlja o pokretanju vlastite društvene platforme

Tekst: BURO.

Image: Instagram

Danas je gotovo nemoguće zaobići ovo veliko ime pa tako ni sada. Naime, izvršni direktor Tesle je preuzeo 9,2 % udjela na Twitteru što ga čini najvećim vlasnikom ove društvene platforme. Njegov udio dionica je čak četiri puta veći od osnivača Twittera Jacka Dorseya, čiji je udio 2,25%. Ovom su objavom dionice Twittera u ponedjeljak naglo porasle za više od 27 % na njujorškoj burzi. Elon Musk je udio kupio 14. ožujka i prema Američkoj komisiji za vrijednosne papire i burze, Musk od toga datuma posjeduje preko 73 milijuna dionica ove društvene mreže. Na temelju zaključne cijene u petak, Muskove dionice Twittera vrijede 2,89 milijardi dolara.

Elon Musk je redoviti korisnik Twittera s više od 80 milijuna pratitelja. Njegova investicija u Twitter došla je nakon što je izjavio da razmišlja o izgradnji nove društvene platforme. Prošli je mjesec Musk pitao svoje pratitelje smatraju li da platforme društvenih medija potiču slobodu govora. Nakon što je 70% njegovih pratitelja odgovorilo s „ne“, upitao ih je misle li da je potrebna nova platforma te je izjavio da ozbiljno razmišlja o stvaranju vlastite. Elon Musk je izrazio nezadovoljstvo time što njegove tweetove provjeravaju regulatori poput Američke komisije za vrijednosne papire i burze, a njegov tweet je glasio: „ S obzirom da Twitter služi kao de facto javni gradski trg, nepoštivanje načela slobode govora potkopava demokraciju iz temelja. Što se treba učiniti?“

Prvog travnja, Twitter je tweetao poruku sa službenog profila kako rade na „edit buttonu“ (gumbu za uređivanje) . Kada su mnogi pitali radi li se o šali, tvrtka je odgovorila: „ Ne možemo potvrditi ili demantirati, ali mogli bismo naknadno urediti (to edit) našu objavu“. Iako bi gumb za uređivanje omogućio korisnicima Twittera da isprave gramatičke pogreške, postoji zabrinutost da bi im ovaj gumb omogućio i uređivanje značenja tweetova što je problematično ako je tweet već postao viralan. U ovu se raspravu odmah uključio i Elon Musk postavivši anketu s pitanjem: „ Želite li gumb za uređivanje?“ U vrijeme pisanja ovog teksta, glasalo je više od 2,5 milijuna pratitelja među kojima je 73% za uvođenje gumba. Izvršni direktor Twittera, Parag Agrawal, retweetao je Muskovu anketu i upozorio ljude da „ pažljivo glasaju“ jer će posljedice biti „vrlo važne“. Očito je da Musk kao najveći vlasnik može napraviti mnoge promjene na platformi što se može i pokazati s ovim primjerom, no hoće li doista?

Elon Musk je postao najveći vlasnik Twittera (фото 1)

Čini se da je Elonu Musku stalo do toga u kojem će se smjeru Twitter razvijati, samo je pitanje koliko će on biti aktivan u pogledu budućeg usmjerenja tvrtke. Hoće li Musk zajedno s timom menadžmenta surađivati na poboljšanju društvene mreže ili će raditi kompletne promjene u ustroju menandžmenta, ne možemo sa sigurnošću reći, ali jedno je sigurno: ako itko kreće s promjenama i novitetima bez straha, onda je to upravo Elon Musk.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više